luni, 10 februarie 2014

Un proiect de Lege foarte important ramas, din pacate, la stadiul de proiect - initiator: Senator Elena Mitrea

11 decembrie 2012
PROIECT
PARLAMENTUL ROMANIEI
Camera Deputatilor                                                                                                                      Senat
LEGE
pentru modificarea si completarea Legii nr. 35 din 13 martie 2008 pentru
alegere Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege
Articol unic – Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 35 din 13 martie 2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 196 din 13 martie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La art. 2, pct. 7, 16, 18 si 35 vor avea urmatorul cuprins:
Art. 2, pct. 7  alianta electorala – asociere intre partide politice si/sau aliante politice si/sau organizatii, in scopul participarii la alegeri, inregistrata la organismul electoral competent potrivit prezentului titlu;”
Art. 2, pct. 16  competitori electorali – partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile, care inainteaza propuneri de candidatura, precum si candidatii independenti;”
Art. 2, pct. 18  desemnarea candidatilor – procedura de adoptare de catre partide politice, aliante politice, aliante electorale si organizatii a deciziilor cu privire la propunerile de candidaturi;”
Art. 2, pct. 35  organizatii – organizatiile legal constituite ale cetatenilor romani cu domiciliul in tara si in afara Romaniei, inclusiv cele apartinand unei minoritati nationale reprezentate in Consiliul Minoritatilor Nationale;”
2. La art. 5, alin. (2, 1) si (3,1) vor avea urmatorul cuprins:
Art. 5, alin. (2,1) – In cazul Circumscriptiei 43 – Diaspora, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de doi deputati pentru fiecare colegiu uninominal.”
“Art. 5, alin. (3,1) - In cazul Circumscriptiei 43 – Diaspora, norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator pentru fiecare colegiu uninominal.”
3. La art. 9, alin. (2), alin. (6) si alin. (12) lit. (a) vor avea urmatorul cuprins:
Art. 9, alin. (2) – Pot depune candidaturi orice organizatii reprezentate in Parlament;”
Art. 9, alin. (6) – In sensul prezentului titlu, organizatiilor prevazute la alin. (1) – (3), le este aplicabil acelasi regim juridic ca si partidelor politice in procesul electoral.”
Art. 9, alin. (12) lit. (a) – Competitorii electorali care pot inainta propuneri de candidatura pentru Circumscriptia 43 – Diaspora sunt organizatiile legal constituite in afara granitelor Romaniei, aliantele acestor organizatii, precum si candidatii independenti.”
Art. 9, alin. (12) lit. (b) -  Nu pot depune candidaturi si nu pot sustine candidati propusi de ceilalti competitori electorali pentru Circumscriptia 43 – Diaspora, partidele politice si/sau aliantele politice.”
Art. 9, alin. (12) lit. (c) -  Pentru Camera Deputatilor, candidatul propus trebuie sa aiba domiciliul in afara granitelor Romaniei de 5 ani continuu si contiguu cu data depunerii candidaturii.”
Art. 9, alin. (12) lit. (d) -  Pentru Senat, candidatul propus trebuie sa aiba domiciliul in afara granitelor Romaniei de 7 ani continuu si contiguu cu data depunerii candidaturii.”
Art. 9, alin. (12) lit. (e) -  Organizatiile si aliantele lor electorale pot depune aceeasi candidatura pentru Camera Deputatilor si Senat in mai multe colegii uninominale.”
4. La art. 11, alin. (2) lit. (f) va avea urmatorul cuprins:
Art. 11. alin. (2) lit (f) – In circumscriptia electorala speciala pentru cetatenii romani cu domiciliul in afara granitelor Romaniei se vor forma 6 colegii uninominale pentru alegerea Camerei Deputatilor si 4 colegii uninominale pentru alegerea Senatului. Arondarea geografica a celor 6 colegii uninominale pentru Camera deputatilor si a celor 4 colegii uninominale pentru Senat vor fi stabilite prin hotarare a Guvernului, conform hotararii unei comisii parlamentare speciale constituite pe baza proportionalitatii reprezentarii parlamentare si al specificului comunitatilor, in termen de maximum 90 zile de la intrarea in vigoare a prezentului titlu;”
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei in sedinta din ……., cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

3 comentarii:

  1. Partidele nu vor renunta la "osul de ros" in favoarea societatii civile. Politicienii doar se fac ca baga in seama societatea civila!

    RăspundețiȘtergere
  2. SCMD se imbata cu apa rece! Societatea civila romaneasca va fi trezita peste vreo suta de ani, daca va fi trezita vreodata.
    Popa S.

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Popa, s-ar putea sa aveti o mare surpriza din partea societatii civile, chiar cu prilejul acestor alegeri pentru parlamentul EU.Cred ca societatea civila romaneasca s-a trezit deja si chiar a inceput sa fie luata in seama de politicieni (vedeti episoadele cu Rosia Montana, cu demiterea dr Arafat, etc)
    Este admirabila initiativa cu Lista Nationala a CNSC si, probabil, va crea un soc politicienilor de pe valul puterii.
    Felicitari CNSC!
    Profesor Marius Bulgaru

    RăspundețiȘtergere